Vafli od banane sa borovnicom
Ovi vafli od banane su mekani, vazdušasti i napravljeni od brašna od celog zrna žitarice i ovsenih pahuljica, koje ih ?ine veoma ukusnim i bogatim vlaknima. Pored toga ovsene pahuljice nam pružaju supstance koje pomažu u smanjivanju zapaljenja koje podsti?e stvaranje raka. Vafle pospite svežim borovnicama i orasima za zdrav po?etak dana.
Pravi 6 porcija
Po porciji (odnosno jedan vafl) : 302 kcal, 16 g masti (2 g zasi?enih masti), 33 g ugljenih hidrata, 9 g proteina, 4 g vlakana, 405 mg natrijuma
Pravi 2 ?aše sosa
Po porciji (sosu od borovnica) : 54 kcal, 0 g masti i zasi?enih masti, 14 g ugljenih hidrata, 0 g proteina
Sastojci :
· 1 banana srednje veli?ine
· 1 ve?e jaje
· 1 cela i ½ ?aše mleka
· ¼ ?aše ulja
· 1 kaši?ica ekstrakta vanile
· ¾ ?aše brašna od celog zrna žitarice
· ½ ?aše klasi?nog brašna
· ½ ?aše ovsenih pahuljica
· 2 kašike še?era
· 2 kaši?ice praška za pecivo
· 1 kaši?ica mlevenog cimeta
· 1 kaši?ica muskatnog oraš?i?a
· ½ kaši?ice soli
· Sprej za kuvanje
· 1/3 ?aše pe?enih i seckanih oraha
Sos od borovnice :
· ¼ ?aše meda
· 2 ?aše svežih borovnica
· 2 kašike soka od limuna
Uputstvo za pripremu :
Zagrejte aparat za vafle.
U velikoj posudi viljuškom zgnje?ite bananu, zatim dodajte jaje, mleko, ulje i ekstrakt vanile i promešajte zajedno. Dodajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, še?er, prašak za pecivo, cimet, so i muskatni oraš?i?. Promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Nauljite aparat za vafle i zatim sipajte malo smese u centar mašine. Pecite vafl dok mašina ne pokaže da je gotovo, oko 3-5 minuta.
Izvadite vafl iz mašine i stavite na tanjir. Posipajte orasima i sosom od borovnice.
Sos od borovnice :
U malom tiganju na vatri srednje ja?ine, zagrevajte med oko 2 minuta. Zatim sklonite sa vatre i dodajte borovnice i sok od limuna. Ostavite sa strane dok se ne ohladi.
PREUZMI RECEPT