PROBLEMI U ISHRANI I KAKO IH PREVAZI?I
U toku terapija jako je bitno da pacijent unosi adekvatne koli?ine proteina i kalorija. Me?utim jesti dovoljne koli?ine kvalitetne hrane u toku terapija može biti izazov zbog ?estih problema pacijenata sa gubitkom apetita, mu?ninom i povra?anjem, dijarejom, opstipacijom. Tako?e dolazi i do promene ukusa i mirisa hrane, a poneki pacijenti imaju poteško?e prilikom žvakanja i gutanja zbog pojave rana i bolova u ustima.
Hrana koju dijagnostikovani pacijenti sa hematološkim malignitetima treba da konzumiraju treba da:
- Sadrži više energije (jer su energetske potrebe pove?ane zbog rasta tumora) i nutritivne sastojke u prihvatljivoj formi;
- Podsti?e apetit;
- Podeljena na ve?i broj malih obroka ili u obliku parenteralne ishrane (teška kaheksija, ulceracije u ustima i nosu), ili preko nazogastri?ne sonde;
- Adekvatna parenteralna ishrana predupre?uje kancersku kaheksiju, popravlja odbrambene imunološke mehanizme i poboljšava nutritivno stanje tako da pacijenti postaju sposobni za radijacionu i hemoterapiju.
Dijetetske preporuke su slede?e:
- Energetski unos treba da bude visok (25-35 kcal/kg za održavanje telesne mase, 10 –50 kcal/kg da se nadoknade rezerve).
- Unos belan?evina treba da bude visok (1-1,5 g/kg telesne mase za održavanje, 1,5-2 g/kg da se nadoknadi gubitak telesne mase).
- Posebno je bitno insistiranje na oralnoj ishrani koliko je mogu?e duže do prelaska na neki drugi vid ishrane.
Evo nekih saveta kako preduprediti i prevazi?i eventualni problem gubitka apetita u toku primanja terapija:
- Stimulisati apetiti mirisom, ukusom i izgledom obroka.
- Jesti manje, ?eš?e i u odre?eno vreme.(unositi male obroke svaka 2 sata).
- Hrana treba da je visokokalori?na i sa dosta proteina.
- Ukoliko postoje poteško?e sa konzumiranjem ?vrste hrane, koristiti kašastu ili te?nu hranu.
Da bi pove?ali koli?inu proteina i kalorija u obroku potrebno je koristiti :
- Mle?ne proizvode
- Piletinu
- Belance
- ?ajno pecivo, keks sa suvim vo?em
- Hleb sa semenkama, testenina
- Suvo vo?e, vo?ni kola?
- Lešnik, orah, badem
Ako želite da smanjite ili predupredite mu?ninu i povra?anje:
- Jesti više manjih obroka dnevno.
- Jesti hladnu hranu bez jakih mirisa.
- Biti u sede?em stavu minimum jedan sat posle obroka.
- Izbegavajte hranu koja izaziva mu?ninu – masnu, prženu, za?injenu i preslatku hranu.
- Jedite suvlju hranu kao što su krekeri, grisine, tost.
- Jedite pasiranu, so?nu, lako svarljivu hranu(jogurt, mlad postan sir, belo meso, pirina?).
- Od vo?a i povr?a: krompir, šargarepa, banana, jabuka.
- Te?nosti konzumirajte polako u malim gutljajima.
- Preporu?uju se bistre te?nosti: supa, ?aj od nane, sok od jabuke.
- Izbegavajte da jedete u prostoriji koja se ose?a na kuvanje ili gde je pretoplo.
- Isklju?iti per os ishranu dok ne prestane nagon za povra?anjem, nakon toga, uzimati polako i u razmacima male gutljaje vode, ?aja ili bistrih supa.
- Ukoliko organizam prihvati te?nu hranu, nakon nekog vremena pre?i na kašastu hranu (pire od krompira, šargarepe, kaša od pirin?a, jogurt).
Ako dijareja duže traje može izazvati dehidrataciju ili sniziti nivo soli i minerala u organizmu zato se preporu?uje:
- supe, ?orbe;
- pirina?, tost;
- jogurt, mlad sir, piletina bez kožice, belance;
- kuvano povr?e (šargarepa, krompir, bundeva);
- od vo?a – banane, pe?ene jabuke;
- dosta te?nosti kroz ?eš?i unos manjih koli?ina – supe, gorak ?aj, mlaki napici;
Opstipacija se definiše kao izostanak redovne stolice, odnosno manje od tri pražnjenja nedeljno. Javlja se usled nedostatka vode ili vlaknastog povr?a u ishrani, nedostatka fizi?ke aktivnosti ili zbog hemioterapije i uzimanja lekova. Preporu?uje se:
- Namirnice bogate biljnim vlaknima – sveže vo?e i povr?e, integralne žitarice.
- Pšeni?ne mekinje 1 kašika dnevno.
- Seme lana (2-3 kašike dnevno) ali samo ako ne postoji anemija.
- Dosta te?nosti – najmanje 1,5 l na dan – voda, mlaki sokovi, limunada, ?ajevi.
Ispucala usta se javljaju kao posledica hemioterapije i zra?enja. Pored ispravne higijene usta, mogu pomo?i i slede?i saveti :
- Jesti mekanu hranu koja je pogodna za žvakanje i gutanje.
- Mekane vo?ke, pasirano vo?e.
- Mladi sir.
- Pirei od povr?a.
- Izbegavati tvrdu, suvu ili grubu hranu.
- Izbegavati kiselo vo?e i sokove, ljutu, za?injenu hranu.
- Konzumirati te?nost pomo?u slam?ice.
- Hrana treba da bude hladna ili mlaka, jer vru?a i topla jela mogu iritirati osetljiva usta.
Zbog terapije ili zbog problema sa zubima mogu se javiti promene ukusa hrane. Slede?i saveti mogu pomo?i da se reguliše promena ukusa:
- ispirati usta vodom pre obroka;
- jesti male obroke više puta dnevno (jesti kad god se oseti potreba);
- konzumirati aromati?nu hranu kako bi se stimulisalo ?ulo ukusa;
- meso može prouzrokovati neugodan ukus, potrebno ga je zameniti drugim namirnicama koje su bogate proteinima ( mle?ni proizvodi, jaja );
- jesti u društvu porodice i prijatelja.
OPŠTA UPUTSTVA KOD PRAVILNE ISHRANE U TOKU TERAPIJA
U toku celodnevnog jelovnika organizovati 5-6 obroka (tri bazi?na: doru?ak, ru?ak, ve?era i dva do tri poluobroka ili užine ). Unošenje manjih koli?ina hrane u odre?enim vremenskim razmacima omogu?ava dobro varenje, apsorpciju hranljivih sastojaka i pražnjenje creva.
Kako bi se maksimalno o?uvala biološko – dijetetska vrednost namirnica kao i njihova iskoristivost najbolje ih je koristiti u svežem sirovom stanju tamo gde je to mogu?e, zatim pripremati ih kuvanjem u vodi ili vodenoj pari, pe?enjem u alufoliji, pe?enjem na žar plo?i, dinstanjem bez dodataka masti.
Namirnice koje treba ?eš?e birati su:
Žita i proizvodi od žita
Preporu?uju se slede?e vrste hleba: polubeli, crni, graham, ražani, integralni i druge specijalne vrste hleba dobijene od punog zrna žita. Hleb najbolje malo odstojao ili blago prepe?en zbog lakše svarljivosti . Ove specijalne vrste hleba dobijene od punog zrna žita se preporu?uju zbog ve?eg sadržaja biljnih vlakana koja imaju izuzetnu dijetetsko – biološku vrednost kao i zbog boljeg mineralno – vitaminskog sastava.
Tako?e se preporu?uju kuvane testenine (pre svega integralne), makaroni , špageti (bez masnih preliva), pirina? (integralni – biljna vlakna), pšeni?ni, kukuruzni griz, kuvan kukuruz , kuvano žito, heljda i proizvodi od heljde kao i raži i je?ma (pahuljice), nemasni keks i biskviti pre svega dobijeni od integralnog brašna kao i oni tipa plazma, petit beure i sl.
Meso, riba, jaja
Preporu?uje se i treba birati pre svega mesa mladih životinja i to razli?ite vrste u toku nedeljnog jelovnika (zbog razli?itog proteinskog sastava aminokiselina, kao i mineralno vitaminskog sastava) s toga je dozvoljena upotreba: pile?eg, ?ure?eg, june?eg, konjskog, tele?e i sli?ne vrste.
Najvažnije kod mesa jeste na?in tehni?ke i termi?ke obrade što podrazumeva obavezno odstranjivanje vidljivih masnih naslaga, kožica, žilica i sl., meso nikada ne lupati ?eki?em omekšavati odstojavanjem u biljnim za?inima premazivanjem senfom i sl.
Vodu od kuvanja mesa ne treba bacati, upotrebiti je za pripremu supa, ?orbi ili nalivanje složenih jela u toku kuvanja, tako?e penu koja se formira pri kuvanju mesa ne odvajati i bacati jer sadrži delom i denaturisane belan?evine .
Preporu?uju se razli?ite vrste riba, (masnijih vrsta) zbog nezasi?enih masnih kiselina, kao i omega kiselina ali isklju?ivo pripremljena pe?enjem u alufoliji prelivena limunovim sokom, peršunovim listom i belim lukom kada je i iskoristivost najbolja.
Jaja se preporu?uju 2-3 puta nedeljno celo jaje (zbog visokog sadržaja holesterola ?iji je preporu?eni dnevni unos 300 mg dnevno ) i to kuvana da sam proces kuvanja podrazumeva da voda u kojoj se kuvaju jaja vri 7-10 min na taj na?in se inaktivira salmonela.
Ne preporu?uje se upotreba suhomesnatih i kobasi?arskih proizvoda pre svega zbog nekvalitetnih delova mesa koji se upotrebljavaju u tehnologiji dobijanja, pa samim tim ovakvi proizvodi obiluju mastima, zasi?enim masnim kiselinama i holesterolom. Kako bi se poboljšao ukus, miris i boja dodaju se razli?ite vrste emulgatora , vešta?kih boja, aroma, aditiva, nitrata i nitrita. Ve?ina ovih sredstava se nalazi na pozitivnim listama kancerogenih materija.
Vo?e i povr?e
Preporu?uje se koriš?enje svih vrsta povr?a, prednost imaju zelena lisnata povr?a, za salate u raznim kombinacijama uz povr?e spremljeno kao varivo; povr?e koje nadima izbegavati ili koristiti u manjim koli?inama (krastavac, kupus, pasulj i sl.)
Povr?e lagano kuvati u zatvorenom sudu sa malo vode ili na pari. Dobar na?in pripreme je i lonac pod pritiskom.
Tako?e se preporu?uju sve vrste kvalitetnog, zrelog vo?a, vo?ni sokovi, vo?nni kompoti, pire od vo?a, u manjim koli?inama orah, badem, lešnik i suvo vo?e.
Masti i ulja
Za jelo se preporu?uje suncokretovo ili ulje kukuruznih klica i maslinovo ulje.
Masno?a se ne sme dugo zagrevati ni pregrevati, najbolje je koristiti ulje u sirovom stanju. Zabranjena je upotreba masnih zaprški.
Preporu?uje se upotreba obranog mleka, kiselomle?nih proizvoda dobijenih od istog, mladi sirevi sa smanjenim procentom masti. Razli?ite vrste mle?nih napitaka tipa milk šeik, ?okoladno mleko itd. su zabranjeni.
Ishrana hematoloških pacijenata treba da je individualna, optimalna, raznovrsna sa poštovanjem dnevnog ritma i kontrolisana. Izbor namirnica treba prilagoditi opštem stanju pacijenta. Priprema hrane zahteva primenu postupaka i kombinacije namirnica koje ne?e pogoršati stanje obolelog. Najbole je kontaktirati nutricionistu ili dijetologa!