Vafli od banane sa borovnicom
Ovi vafli od banane su mekani, vazdušasti i napravljeni od brašna od celog zrna žitarice i ovsenih pahuljica, koje ih čine veoma ukusnim i bogatim vlaknima. Pored toga, ovsene pahuljice nam pružaju supstance koje pomažu u smanjivanju zapaljenja koje podstiče stvaranje raka. Vafle pospite svežim borovnicama i orasima za zdrav početak dana. Količina je dovoljna za 6 porcija.
Po porciji (odnosno jedan vafl) : 302 kcal, 16 g masti (2 g zasićenih masti), 33 g ugljenih hidrata, 9 g proteina, 4 g vlakana, 405 mg natrijuma
Pravi 2 čaše sosa
Po porciji (sosu od borovnica) : 54 kcal, 0 g masti i zasićenih masti, 14 g ugljenih hidrata, 0 g proteina
Sastojci :
· 1 banana srednje veličine
· 1 veće jaje
· 1 cela i ½ čaše mleka
· ¼ čaše ulja
· 1 kašičica ekstrakta vanile
· ¾ čaše brašna od celog zrna žitarice
· ½ čaše klasičnog brašna
· ½ čaše ovsenih pahuljica
· 2 kašike šećera
· 2 kašičice praška za pecivo
· 1 kašičica mlevenog cimeta
· 1 kašičica muskatnog oraščića
· ½ kašičice soli
· Sprej za kuvanje
· 1/3 čaše pečenih i seckanih oraha
Sos od borovnice :
· ¼ čaše meda
· 2 čaše svežih borovnica
· 2 kašike soka od limuna
Uputstvo za pripremu :
Zagrejte aparat za vafle.
U velikoj posudi viljuškom zgnječite bananu, zatim dodajte jaje, mleko, ulje i ekstrakt vanile i promešajte zajedno. Dodajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, cimet, so i muskatni oraščić. Promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.