Vafli od banane sa borovnicom

Ovi vafli od banane su mekani, vazdušasti i napravljeni od brašna od celog zrna žitarice i ovsenih pahuljica, koje ih čine veoma ukusnim i bogatim vlaknima. Pored toga, ovsene pahuljice nam pružaju supstance koje pomažu u smanjivanju zapaljenja koje podstiče stvaranje raka. Vafle pospite svežim borovnicama i orasima za zdrav početak dana. Količina je dovoljna za 6 porcija.

Po porciji (odnosno jedan vafl) : 302 kcal, 16 g masti (2 g zasićenih masti), 33 g ugljenih hidrata, 9 g proteina, 4 g vlakana, 405 mg natrijuma
Pravi 2 čaše sosa
Po porciji (sosu od borovnica) : 54 kcal, 0 g masti i zasićenih masti, 14 g ugljenih hidrata, 0 g proteina

Sastojci :

·        1 banana srednje veličine

·        1 veće jaje

·        1 cela i ½ čaše mleka

·        ¼ čaše ulja

·        1 kašičica ekstrakta vanile

·        ¾ čaše brašna od celog zrna žitarice

·        ½ čaše klasičnog brašna

·        ½ čaše ovsenih pahuljica

·        2 kašike šećera

·        2 kašičice praška za pecivo

·        1 kašičica mlevenog cimeta

·        1 kašičica muskatnog oraščića

·        ½ kašičice soli

·        Sprej za kuvanje

·        1/3 čaše pečenih i seckanih oraha

Sos od borovnice :

·        ¼ čaše meda

·        2 čaše svežih borovnica

·        2 kašike soka od limuna

 

Uputstvo za pripremu :

Zagrejte aparat za vafle.

U velikoj posudi viljuškom zgnječite bananu, zatim dodajte jaje, mleko, ulje i ekstrakt vanile i promešajte zajedno. Dodajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, cimet, so i muskatni oraščić. Promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.