Omlet sa tikvicama i crnim lukom

Jaja puna proteina i sveže sezonsko povrće su tajna ovog zdravog omleta. Dobro poznat u mediteranskoj kuhinji, omlet možete obogatiti raznim sezonskim povrćem i sirom kako biste napravili sopstveni recept. Ovaj recept sadrži svežu letnju tikvicu koja je dobar izvor vitamina C, kao i vlakana i kalijuma.

Porcija sadrži : 138 kalorija, 9 g masti (2 g zasićenih masti), 5 g ugljenih hidrata, 9 g proteina,1 g vlakana, 419 mg natrijuma.

Za 4 porcije Vam je potrebno :

Sprej za kuvanje (najbolje od maslinovog ulja)
½ šolje sitno seckanog crnog luka
1 kašičica sitno seckanog belog luka
1 srednja tikvica, sečena na kolutove
4 veća jaja
2 belanca
2 kašike rendanog parmezana
½ kašičice soli
mleveni crni biber
¼ šolje bosiljka, sitno seckanog na tračice
1 kašika maslinovog ulja

Uputstvo za pripremu :

Nauljite tiganj i stavite na ringlu koja je uključena na srednje-visoku temperaturu. Pržite crni luk dok ne dobije zlatnu boju, 3-4 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte 1-2 minuta, dok crni luk ne dobije braon boju. Sadržaj tiganja prebacite na tanjir kako bi se ohladio.

Ponovo nauljite i vratite na ringlu. Pržite tikvice, sve dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane, 8-10 minuta. Dodajte tikvice smesi luka. Obrišite tiganj.

U posudi za mešanje mešajte jaja i belanca dok se ne sjedine. Dodajte parmezan, so i biber. Zatim dodajte povrće i bosiljak i sve mešajte viljuškom dok se smesa ne sjedini.

U tiganj sipajte maslinovo ulje i njime obložite i ivice tiganja. Tiganj stavite na ringlu koja je uključena na srednje-visoku temperaturu. Dodajte smesu sa jajima i rasporedite po tiganju tikvicu i crni luk. Pržite smesu, sve dok omlet ne postane braon i dok se ne stegne svuda sem u sredini, oko 8 minuta. Omlet prebacite na tanjir tako što ćete tanjir da stavite na ivice tiganja i okrenite tiganj kako biste lakše omlet prebacili na tanjir. Omlet ponovo vratite u tiganj i pržite dok ne dobije braon boju i sa druge strane, 1-2 minuta duže. Prebacite omlet u tanjir. Omlet poslužite vruć ili sačekajte da se ohladi do sobne temperature. Omlet možete i pokriti i ubaciti u frižider preko noći. Isecite ga na četvrtine i poslužite.